ana ilkelerimiz

ana ilkelerimiz

ana sayfa | ana ilkelerimiz | izcilik nedir | pratik zeka | JOTA_JOTI | izcinin el kitabi | iletisim ve linkler | aktivite/tesisler | logo logo | ziyaretci defteri | chat
  
    

Tanrıya, vatanıma karşı vazifelerimi yerine getireceğime, izcilik türesine uyacağıma, başkalarına her zaman yardımda bulunacağıma, kendimi bedence sağlam, fikirce uyanık ve ahlakça dürüst tutmak için elimden geleni yapacağıma şerefim üzerine and içerim. .

İZCİ TÜRESİ
Dünyadaki bütün izcilerin tabi olduğu, izciliğe kabul edildiğinde herkesin uyması gereken kurallari içeren Türkiye izcilerinin Türesi 10 maddeden oluşmaktadır:
1 ) İzci sözünün eridir, şeref ve haysiyetini her şeyin üzerinde tutar.
2 ) İzci, yurduna, milletine, ailesine ve izci liderlerine sadıktır.
3 ) İzci, başkalarına yardımcı ve yararlı olur.
4 ) İzci, herkesin arkadaşı ve bütün izcilerin kardeşidir.
5 ) İzci, herkese karşı naziktir.
6 ) İzci, bitki ve hayvanları sever ve korur.
7 ) İzci, büyüklerinin sözünü dinler, küçüklerini sever ve korur.
8 ) İzci, cesurdur her türlü şartlar içinde neşeli ve güler yüzlüdür.
9 ) İzci, tutumludur.
10) İzci, fikir, söz ve hareketlerinde açık ve dürüsttür.

İZCİLİĞİN TEMEL İLKELERİ
İzcilik; izcilik çalısması içindeki tüm etkinlikleri belirleyen bazı ilkelere dayanmaktadır. Bu ilkeler Dünya İzcilik Teşkilatı tarafından şöyle belirlenmiştir:
1 ) Tanrıya ve vatana karşı görevler, bu sözcükler sadece belli bir dinin gerektirdiği bir deyiş değil, evrensel bir gücün kaynağı olan yaşamın, ruhsal değerlerinin ortaya çıkarttığı bir zorunluluktur.
2 ) Başkalarına karşı görevler, izcilik tek başına var olmak demek değildir. İzcilik doğası gereği katılmayı, birleşmeyi gerektiren bir toplumsal etkinliktir.
3 ) Kendine karşı görevler, sorumluluk alan, ölçülü kendini anlamış bireyde insanlık duygusunu harekete geçirir.
4 ) İzcilik hem söz, hem de türeyi içerir. Her üyesi bunu incelemeli ve kişisel olarak bağlılık duymalıdır.
5 ) İzcilik din - dil - ırk - soy farkı gözetmeksizin o toplumun tüm üyelerine her yerde rehberlik eden, ilkeleri, amacı ve metodu olan bir etkinliktir.
6 ) İzcilik gönüllülük ister, hiç kimse izciliğe katılması için zorlanamaz.
7 ) İzcilik politikadan uzak eğitici bir olgudur, hiç bir siyasi partiyi ya da kurumu temsil etmez, edemez. İzcilik ancak toplumuna ve ulusuna yapıcı bir yardım biçimi olabilir.
8 ) İzcilik demokratik bir yapıya sahiptir.
9 ) İzcilik emir vermekten çok dinlemek, rehberlik etmek, henüz olgunlaşmamış gencin gerçek dünyasına saygı duymaktır.
10) İzcilik, kişinin inandığı ve topluma karşı sorumluluk duygularını geliştirmesinin öğrenildiği bir yaşam biçimidir.
11) İzcilik bağımsız olmayı öğretir.
12) İzcilik informal bir eğitimdir.
13) İzcilik oba sistemini kullanır, obalar engelleri yenmede kişinin içindeki kıvılcımı yok edebilecek zararlı etkenleri ortadan kaldırmada bir güvencedir. Oba aynı zamanda sayısal bir güvence demektir. Karışıklığı önler, demokrasiyi güçlendirir.
14) İzcilik gencin içinde bulunduğu topluma yararlı, aktif ve sorumluluk taşıyan gençler olarak yetişmeyi vurgular ve bunda da önemli bir rol oynar.
15) İzcilik gencin kendini tanımasına yardımcı olur.
16) İzcilik aktiftir; toplumda, ulusunda veya uluslararası topluluklarda etkin olmayı öğretir.
17) İzcilik doğa ile bütünleşmeyi sağlar.
18) İzci lideri açık fikirlidir, hayal gücünün kullanımını teşvik eder.
19) İzcilik değişkendir, asla uzun süreli olarak hareketsiz kalmaz. İzciler hareket ederler. Aktiftirler, izciler izleyici değillerdir.
20) İzcilik dünyanın her yerinde içinde bulunduğu toplumun koşullarına göre gelişen ve toplumun gereksinimlerine göre hizmet veren bir olgudur.

İzciliğin amacı
İzcilik çalışması için öncelikle izciliğe bir tanım getirmek gerekmektedir. Bunu şöyle yapabiliriz.
İzcilik : Gönüllü, uluslararası, uniformalı ve informal eğitim veren gençlik kuruluşudur. Gençlere bir yaşam görüşü kazandırır.
Bunu yapabilmek için üç amaç belirlenmiştir:
1 ) Sağlam bir kişilik eğitimi vermek, cocuğa veya gence bağımsız düşünebilme, bireysellik kazanma, ahlaklı bir yaşam sürme konusunda bir eğitim verir. Bu sağlıklı kişilik eğitiminin içinde toplumsal çevrenin ve fiziksel çevrenin istekleriyle uyumlu ama bagımsız yaşama özelliği, yaşamın güzelliklerinden zevk alma bunları sağlıklı bir şekilde algılayabilme ve beğenebilme. İnsanoğluna derin bir sempati duyma, kendini diğer insanlara yakın hissetme. Kaba, başkalarını küçük düşürücü hoş olmayan espiriler ve şakalar yerine ince, gülerken düşündürebilen, yaratılıp, yarattığından zevk alabilen bir kişilik gelişimi sağlar.
2 ) Yurttaşlık - vatandaşlık eğitimi; bunu genel olarak gencin kendi dışındakilerle ilişkisi olarak ele alabiliriz. Genç içinde yaşadığı toplum ve toplumsal yapıyı öğrenmek, onun istekleriyle uyumlu, ama bağımsız olmak ister. Yani kendini, yaşamak ister. Bu nedenle sınıf, dil, din, ırk, renk, eğitim vb. inançlarda farklılık görmeksizin insanlarla dost olabilmelidir. Diger insanların özelliklerine ve düşüncelerine saygı duymak ve onları kabul edebilmek özelliklerini sağlar.
3 ) Sağlıklı bir beden eğitimi vermektir. Sağlıklı fiziksel ve psikolojik bir uyumu geliştirmeyi hedefler. Sağlıklı düşünebilen sorunları görüp, pratik çözüm getirebilme, kendine ve başkalarına saygılı olma, gerektiğinde kendini kontrol edebilme ve cesaretli olmaktır. Bunların hepsinin bir uyum içinde olmasını içermektedir.
Bu amaçlara ulaşabilmek için pek çok metod bulunabilse de izcilerin kendilerine özgu metodları vardır. Zaten izcilik çalısmasını da diğer çalışmalardan ayıran en önemli nokta metodlar konusunda yatmaktadır. İzciliğin metodlarından başka metodlar kullanmak bizi daha farklı noktalara çıkaracaktır.

İZCİLİK METODLARI :
1 ) İzcilik Değerleri (İdealleri):
İzcilik idealleri izci andı, izci türesi ve parolalarında belirlenmiştir. İzci de bu idealler doğrultusunda daha iyi bir insan olmayı dener. İzcilikte saptanmış olan hedefler yüksektir. İzci olan genç bu hedeflere erişirken neler yaptığını da kontrol eder.
2 ) Oba Sistemi:
Oba, izcilikteki ilk demokratik ve en küçük örgütlü birimdir. Genç bir grup üyesi olmayı, grup içinde yaşamayı ve vatandaşlığın gerektirdiği sorumluluklara katılma konusunda çok çeşitli deneyimleri oba da kazanır.
Oba metodu izcilerin bir biri ile demokratik ilişkiler geliştirmesini ve küçük gruplar içinde kendi kendilerini eğitme olanağını verir.
3 ) Açıkhava Etkinlikleri:
İzcilik programı açıkhava etkinliklerine yer verecek şekilde hazırlanmıştır. İzci olan genc böylece sorumluluğu paylaşmayı ve diğerleri ile birlikte yaşamayı öğrenir.
İzcilik dört duvar dışında yapılan bir çok calışmayı kaynaştırıcı niteliktedir.
4 ) Terfi Ettirmek (Sınıf Çalışması):
İzcilik; izcilere terfi ettirme aracılığı ile bir kısım aşılabilecek engeller ve yükselinebilecek basamaklar dizisi sunar. İzci de kendi terfisini planlar ve her zorluğun üstesinden gelebilmek için atacağı her adımı programlar. Burada elde edeceği her başarı için ödül alır. Böylece genç kendine güven kazanır. İzci sorumluluk almayı, bir üst noktaya çıkmanın ve başarmanın hazzını da bu sistemde yaşar.
5 ) Liderlik Gelişimi (Fırsatı):
İzcilik programı gençlere liderliği öğrenme ve deneme için fırsatlar verir. Her izci hem kendi başına, hem de obasıyla birlikte liderlik yapabileceğini izcilik içinde öğrenir. Genç yaışıtı olanları temsil etmeyi, haklarını savunmayı, onların liderlik rollerini kabullenmeyi öğrenir. Böylece geleceğin iyi vatandaşı olmanın temel taşlarını atmış olur.
6 ) Kişisel Gelişme:
Tüm bireyler gibi genç büyürken izcilik içindeki çalışmalar aracılığı ile kendi hedeflerini planlamayı ve programlamayı öğrenir.
İzcilik çalışmaları içinde genç iyilik yapma fikri ile kendi kişisel gelişimine katkıda bulunur. Genç kendine ve çevresine iyilik yaparak büyür. Bu tek başına başarılı bir gelişmenin temeli olamaz. Bunun yanında liderlerle birlikte izciliğin amaçları doğrultusunda neler yaptığını da gözden geçirmelidir.